HOUSE F

At the village exit road, which leads out of Sulzberg in a south-westerly direction, there is a new road junction that opens up a small commercial area. At the junction there, the point-shaped Forstmaier house, similar to a boundary stone, marks both the entrance to the village and the access to the adjoining new buildings. An important point of reference for the urban formulation of the building is also the spruce tree protection along the road “Am Langholz”, a longitudinal vertical structure, which is contrasted by the punctiform horizontal layering of the building.

Due to the surrounding situation described above, the building itself is rather introverted and relates to an inner courtyard, but spatial and visual interlocking with the outside space creates exciting spatial experiences, which are supported by differentiated daylighting. While the outer shell appears defensive and solid, the interior consists of inserted wooden boxes that combine either kitchen or bathroom functions and exude a certain homeliness.

In reminiscence of the nearby Sulzberg castle ruins, an underground passageway leads to the garage, which emerges from the sloping terrain at the north-eastern corner of the property.

TOPIC:                     
Housing In Landscape

LOCATION:              
Sulzberg, DE

YEAR:                     
2001

CLIENT:                   
Privat

TYPOLOGY:                   
Residential | Architecture

STATUS:                   
Completed

TEAM:                     
Michael Becker, 
Franz Schröck, Martin Polzer

PLANNING TEAM:               
Böller Bischof PartGmbB, Lindenberg
IB E-Plus, Egg

PHOTOGRAPHER:                   
Becker Architects Planners

AWARDS

PUBLICATIONS

WORKS

CONTACT

STUDIO KEMPTEN

Keselstraße 14, 87435 Kempten
Fon: +49 (0) 831 7458998 0  
Fax: +49 (0) 831 7458998 9

SOCIAL MEDIA

BECKER ARCHITECTS PLANNERS BDA ©2024