HOUSE Z

Martinszell, which belongs to the municipality of Waltenhofen, is located halfway between Kempten/Allgäu and Immenstadt. The old village extends as a roadside settlement on the eastern slope of a ridge stretching in a north-south direction. The valley floor below, which is used as pastureland, is crossed by the course of the river Iller. A view of Grünten and the Oberstdorf mountains rounds off the typical Allgäu village character.

Within the village extension, the Zugschwerdt house presents itself as a two-story, barn-like structure with a cantilevered saddle roof, reflecting rural models. This is particularly emphasized by the fine, all-round larch cladding, which will acquire a silver-grey patina over time in the traditional manner.

The house is experienced in layers via various zoning elements along the longitudinal axis: high wooden slats are placed on the west side as a separation from the public street space, which interacts with the building and forms a small semi-public forecourt, which in turn leads to the private zone of the actual house.

The interior layering between the access zone with stairs and the common rooms on the first floor and the individual rooms on the upper floor is provided by a wooden cabinet extending over two storeys. Three exposed concrete bulkheads offset at right angles to each other serve as structural bracing elements, which also serve as the building's heating system by means of concrete core activation. The heating is provided by a wood pellet heating system.

The subtle relationship to the neighboring Winklmeier house makes the building stand out from the usual single-family house construction without occupancy and attempts to restore a sustainable regional identity to the village extension of Martinszell.

TOPIC:                     
The Inhabitable Barn

LOCATION:              
Kempten, DE

YEAR:                     
2001

CLIENT:                   
Privat

TYPOLOGY:                   
Residential | Architecture

STATUS:                   
Completed

TEAM:                     
Michael Becker

PLANNING TEAM:               
Böller Bischof PartGmbB, Lindenberg

PHOTOGRAPHER:                   
Becker Architects Planners

AWARDS

PUBLICATIONS

WORKS

CONTACT

STUDIO KEMPTEN

Keselstraße 14, 87435 Kempten
Fon: +49 (0) 831 7458998 0  
Fax: +49 (0) 831 7458998 9

SOCIAL MEDIA

BECKER ARCHITECTS PLANNERS BDA ©2024