PRODUCTION HALL BBS

Between the main road and the railroad line, at the foot of the first foothills of the Allgäu Alps, at the northern end of Blaichach, a down-to-earth community committed to tradition, there is a contaminated former scrap yard site.
Situated in the middle of the Illertal valley, the site is characterized by urban mobility routes, flanked by the already mighty foothills of the mountains and a heterogeneous structural, predominantly commercial environment.

The official requirement to seal the entire surface of the plot was met by asphalting the subsoil. A slight detachment from this lifeless subsoil gives the building a floating, almost sublime character. This effect is further enhanced by the translucent outer skin made of polycarbonate panels, in line with the users' wish to create a bright, glare-free hall atmosphere. The opaque exterior effect reacts to different weather and lighting conditions, indirectly bringing the location to life and giving the building an abstract, mysterious appearance that reflects the corporate philosophy of a globally active plant manufacturer and the security levels required for competitive reasons in the form of a cloak.

In the evening and at night, the building, illuminated using RGB technology, acts as an advertising and image medium in its entirety. Time-coordinated, soft color gradients, immersing the façade in light compositionally, following the 4 seasons with its focal colors blue (winter), green (spring), red (summer), yellow (autumn), figuratively stand for a recultivation of the contaminated site in the midst of a scenically intact environment.

Visually detached from the ground and resting on a monolithic concrete slab that acts as a mass buffer, the four-sided opaque steel structure generates the desired flexible, support-free space in order to be able to react to the different order structures and meet the desire for a bright, glare-free atmosphere.

The abstract building, which sometimes appears almost mystical at dawn or dusk, with its soft-focus, sometimes reflective, sometimes shimmering, veiling skin, supported by a compositional play of colored light that is virtually absorbed by the material, stands for the poetic attempt to recultivate a place contaminated by human hands.

TOPIC:                     
Production Hall For A Plant Manufacturer

LOCATION:              
Blaichach, DE

YEAR:                     
2004

CLIENT:                   
BBS Automation GmbH

TYPOLOGY:                   
Industrial | Architecture

STATUS:                   
Completed

TEAM:                     
Michael Becker, Franz Schröck, Reiner Kliebhan

PLANNING TEAM:               
Böller Bischof PartGmbB, Lindenberg
Frey Ing. Gmbh, Waltenhofen

PHOTOGRAPHER:                   
Becker Architects Planners

AWARDS

PUBLICATIONS

WORKS

CONTACT

STUDIO KEMPTEN

Keselstraße 14, 87435 Kempten
Fon: +49 (0) 831 7458998 0  
Fax: +49 (0) 831 7458998 9

SOCIAL MEDIA

BECKER ARCHITECTS PLANNERS BDA ©2024